top of page
DF_web_fons.png
Search

Demokrātijas kvartāla rudens pasākumi


Demokrātijas fonds, kurš plašāk zināms kā organizācija, kas Kuldīgā attīstījusi ideju par Demokrātijas kvartālu, šajā rudenī aicina uz vairākiem pasākumiem – četrām Demokrātijas kafejnīcām, piecām Foruma teātra meistarklases nodarbībām un četrām Lekcijām par aizspriedumiem.


Lai gan iecere izveidot Demokrātijas kvartālu kā pastāvīgu vietu, kur cilvēkiem piedzīvot un mācīties būt demokrātijā, šobrīd uz laiku ir apturēta, tomēr ap šo ideju apvienojusies kopiena joprojām ir darboties griboša un varoša – šajā vasarā aktīvi iesaistījās Demokrātijas festivāla Kuldīgā organizēšanā, un šajā rudenī ar Vācijas vēstniecības atbalstu rīko trīs pasākumu ciklus.


Pirmais no pasākumu cikliem ir filozofa Ģirta Jankovska piedāvātās Lekcijas par aizspriedumiem. Lekcijas tiks aizvadītas neformālā gaisotnē un katra no tām uzsāksies ar filozofisku priekšlasījumu, kas mudinās klausītājus pārcilāt kādus no aizspriedumiem, ar kuriem dzīvojam, bieži vien pat tos neapzinoties. Kā norāda filozofs, vienlaikus ir jāatceras, ka aizspriedums pēc būtības ne vienmēr ir kaut kas slikts un iztikt bez tiem pavisam vienkārši nav iespējams. Pēc priekšlasījuma sekos saviesīgas sarunas, kas ļaus katram līdzdarboties un iesaistīties aizraujošajā aizspriedumu analīzes procesā. Pirmā no cikla lekcijām notika jau Demokrātijas festivāla laikā un bija veltīta garšas aizspriedumiem, savukārt nākamā no atlikušajām četrām lekcijām notiks 23. septembrī pl.19 Kuldīgas Mākslas rezidencē un būs veltīta acs aizspriedumiem – lai gan var šķist, ka ar savām acīm mēs redzam tikai to, kas ir, tomēr tik vienkārši tas gluži nav, jo arī acu uztvere ir visnotaļ aizspriedumaina.


Savukārt, Demokrātijas kvartāla aktīviste un Demokrātijas fonda valdes locekle Agnese Lapsiņa aicina piedalīties Foruma teātra meistarklasē. Tā ir metode, kurā ar teātra paņēmienu tiek analizētas un risinātas konkrētas, pašiem dalībniekiem aktuālas problēmas. Foruma teātrī “aktieri” un “skatītāji” ir vienlīdzīgi, un visu kopējais mērķis ir interaktīvā un radošā veidā meklēt risinājumus sarežģītām situācijām. Šī metode rosina dialogu, neierastā veidā aicina domāt par problemātiskām tēmām un tā ir pieejama ikvienam interesantam. Pati Agnese šo pieeju raksturo kā ģenerālmēģinājumu labākai nākotnei. Kopumā meistarklase sastāv no piecām 2,5 stundas garām nodarbībām, kas no 29. septembra notiks reizi nedēļā ceturtdienās un noslēguma nodarbība 26. oktobrī (kas ir trešdiena). Sākums pl.17.30. Norises vieta – Kuldīgas Mākslas nams. Pieteikties meistarklasei var līdz 23. septembrim. Nodarbības ir savstarpēji saistītas, tāpēc vēlams censties ierasties uz visām nodarbībām.


Visbeidzot, visi pēc sarunām izslāpušie reizi mēnesī ir aicināti uz Demokrātijas kafejnīcām – sarunu vakariem, kuros pie improvizētas kafejnīcas galdiņiem satiekas savstarpēji nepazīstami cilvēki un sarunas vada iepriekš neizziņoti slepenie viesi – sabiedrībā pazīstamas personas (vai arī tādas, kuras noteikti būtu pelnījušas sabiedrības ievērību). Līdz šim Kuldīgā jau notikušas četras ikgadējās Demokrātijas kafejnīcas, taču šoreiz izmēģināsim šo pasākumu rīkot reizi mēnesī taču kamēr-formātā – t.i. ar nelielāku dalībnieku un galdiņu skaitu. Jāatzīmē, ka līdz šim par “Demokrātijas kafejnīcu” organizēšanu rūpes uzņēmās biedrība “Kurzemes NVO centrs”, taču šobrīd organizācija stafeti nodod “Demokrātijas fondam” (kuram ir viena no dibinātājām). Un vēl pēdējā atšķirība – katrs sarunu vakars būs veltīts kādai konkrētai tēmai. Pirmie trīs būs veltīti Demokrātijas pamatvērtībām – brīvībai, vienlīdzībai un solidaritātei. Savukārt pēdējās kafejnīcas tēma tiks izvēlēta demokrātiskā ceļā, iesaistoties pirmo kafejnīcu apmeklētājiem. Pirmā no šī cikla kafejnīcām notiks 30. septembrī Mākslas namā un runāsim par brīvību.


Visi minētie pasākumi, pateicoties Vācijas vēstniecības atbalstam, notiek bez maksas.

76 views

Comments


  • Instagram
  • Facebook

info@demokratijasfonds.lv +371 26516115

Nodibinājums (NOD) "Demokrātijas fonds"

Reģ. Nr.: 50008310571

Kuldīga, Liepājas iela 37, LV3301 LV95HABA0551052342029

©2020-2024 Demokrātijas FONDS

bottom of page